FOOD.


Gluten & lactose vrij
Geen reuk & smaak 

Gelukkig kan ik na alles wat er gebeurd is (lees hier over mijn relatie met eten) nog steeds genieten van eten, het bedenken van recepten en andere blij maken met tafels vol lekkers. Nu niet meer zo zeer op basis van smaak, maar structuren, texturen en presentatie zijn belangrijker dan ooit! 

Graag deel ik hier onder alle recepten en tips die het proberen waard zijn.

Enjoy! En laat me vooral weten wat je er van vindt! 


Rijst salade

Deze rijstsalade is echt geweldig. Ideaal als bijgerecht, zoals bij de BBQ, een goede biefstuk of bij een lekkere pan mosselen. Ook ideaal als lunch om mee te nemen naar je werk of gewoon lekker thuis :) En ook nog een súper makkelijk om te smaken. 

Lees meer »

KINGSDAY COOKIES 🧡

Oké eigenlijk zou ik deze koekjes elke dag wel willen eten, maar laten we in de sferen blijven van Koningsdag vandaag. Dit recept is geïnspireerd op een recept van Rens Kroes en daar heb ik mijn eigen draai aan gegeven zodat het gluten en lactose vrij is. Je kunt deze koekjes zonder enig schuldgevoel eten want ze zijn ook nog eens verantwoord. Dit recept is voor gemiddeld 10 koekjes, uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze maakt. Ingrediënten:

Lees meer »

Nasi Lies

Dit gerecht is mijn eigen  lievelingsgerecht. Nu kun je mij sowieso al 's nachts wakker maken voor Aziatisch eten, maar deze vind ik toch wel erg lekker. Ik heb dit al heel vaak voor andere mogen maken. En zelfs tijdens een opdracht in het revalidatie traject van de Sint Maartens Kliniek, dit gerecht gemaakt samen met Remco en Esther, mijn mede revalidanten. Ook maak ik dit vaak voor familie en vrienden, om ze te helpen, verrassen of op te vrolijken.Vele hebben dit recept al, maar heel veel ook nog niet. Dus bij deze deel ik vol trots: Nasi Lies.

Lees meer »

Gevulde courgettes

Aangezien mijn courgette plant ons blijft voorzien van courgettes, eten wij dit gerecht regelmatig. Zelf vind ik het echt heel lekker, en gezien de hoeveelheid courgettes hebben ook al vele andere het mogen proeven en krijg ik alleen maar enthousiaste reacties! Tijd om het met jullie te delen dus! Dit gerecht is goed voor 2 flinke courgettes. (dat zijn zo'n 3 á 4 courgettes uit de supermarkt)

Lees meer »

FOOD - FAVORITES 1

Er zijn zoveel producten die onmisbaar zijn in huis. Smaakmakers die je gerecht nét even die extra touch geven of groenten & fruit uit de diepvries waardoor je altijd even snel een smoothie of compleet gerecht op tafel kunt zetten. Ook zijn er inmiddels zoveel producten die dienen als perfecte gluten en/of lactose vrije vervangers/ alternatieven en sommige zijn soms stiekem nog beter dan het origineel. In dit artikel deel ik mijn favorieten producten die naar mijn idee onmisbaar zijn.Veel producten zijn van de Albert Heijn of daar te koop. Dit komt puur doordat ik het een fijne winkel vind en wij daar al onze boodschappen doen.

Lees meer »

Carbonara Special

Dit gerecht wordt ondertussen al door de hele familie gemaakt. Na de eerste keer dat ik dit gerecht maakte heeft Rick de naam verzonnen en eigenlijk moet ik het van hem elke week maken want het is zijn lievelingseten. Daarom deel ik het recept graag met jullie.

Lees meer »

FOOD - INTRO

Eten is eigenlijk altijd al een grote passie geweest. Zelf uitgebreid koken, recepten verzinnen, uit lunchen en eten, snacks tijdens borrels en ga zo maar door. Dit is eigenlijk allemaal begonnen toen ik nog op de basisschool zat. Toen ging ik elke dag tussen de middag naar opa & oma en daar kreeg ik dan ‘warm’ eten. Wat een feest was dat. Elke dag lekker eten want alles wat oma maakt (ja dat doet ze nog steeds!) is écht lekker. Ook werd mij daar geleerd dat je áltijd je bord leeg moet eten en alle soorten groentes die opa teelden op zijn landje werden voorgeschoteld. Hierdoor had ik op jonge leeftijd ook al flink wat voorkeuren. Qua piepers (tja, zo noemen wij aardappels) wilde ik alleen maar Eigenheimers want die vond ik het aller lekkerste en mijn lievelingsgerecht was kip kerrie rijst en boontjes. Overigens had ik toen al een hekel aan kip kluiven want daar kreeg je vieze vingers van. En dus kreeg ik altijd de kip in stukjes op m’n bord door oma van het bot gehaald. #verwend Al vroeg begon ik ook thuis te koken want ik wilde net als oma lekker eten klaar kunnen maken. Toen ik in oktober 2014 ziek werd tijdens een weekendje in Maastricht, had ik nooit gedacht dat daardoor mijn leven en voeding zou veranderen. Niets bleek minder waar.. Na een tal van ziekenhuis opnames, alle mogelijke maag en darm onderzoeken en uiteindelijk zelfs leven op medische drink voeding kwam het hoge woord eruit: ik heb coeliakie en lactose intolerantie. En wat bracht dat een hoop ellende met zich mee. Het was toen nog helemaal niet zo makkelijk als nu om even in de supermarkt wat te kopen. Dit was echt een mindere periode in mijn relatie met eten. Uiteindelijk vond ik de liefde en passie weer terug en begon met het zelf verzinnen van recepten of bestaande recepten zo aanpassen dat ze nóg beter én gluten en lactose vrij werden. Deze recepten heb ik toen ook een tijdje gedeeld op social media onder de naam ‘justeatfree’.Na een aantal jaar had ik mijn draai helemaal gevonden. En nog veel belangrijker: ik werd niet meer ziek. Ook had ik ondertussen allemaal fijne restaurants gevonden waar ik met een gerust gevoel, mega lekker kan eten. Toen ik in april 2020 Corona kreeg, was ik als een kind zo blij dat mijn reuk en smaak niet verloren gingen. Maar die vreugde bleef helaas niet lang.. Toen ik op de beruchte 28/07/2020 een rondje ging skeeleren. Na de val, rit met ambulance naar het ziekenhuis en 1,5 week op de afdeling neurologie kon ik weer een beetje eten. De laatste 2/3 dagen hoefde ik niet meer te spugen als ik wat at en begon weer kleine beetjes te eten. Ik vond dat er zo weinig smaak aan het eten zat, maar dacht dat komt omdat ik natrium en allergene vrije maaltijden krijg. Helaas was dit niet het geval. Door de klap is het gebied in mijn hersenen wat reuk en smaak aanstuurt kapot gegaan en ben ik mijn reuk en smaak verloren.. Dus naast de allergieën proef ik nu ook niks meer en is het leven elke dag een zoektocht naar de beste manier om weer te genieten van eten. 

Lees meer »