3 BASIS TIPS - Nationale Breindag

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 17:00

Het is vandaag, 20 maart 2022: Nationale Breindag.

"De dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal staat

Steeds meer mensen kampen met een disbalans in hun brein. Het aantal brein gerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan te veel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding."

Via de instagram van Charlotte Labbee zijn de hele dag sprekers die je van alles vertellen over een gezond brein. Zelf vind ik dit veel te veel prikkels en schermtijd, maar op de website van Nationale Breindag kun je je inschrijven en ontvang je na afloop alle informatie digitaal! Dat is dan wel weer helemaal top www.nationalebreindag.nl 


Het is enorm belangrijk om goed voor je hersenen te zorgen. Het leek mij een goed idee om zelf ook met wat basis tips te komen die mij helpen, en heel makkelijk zijn toe te passen. Dit wil ik overigens vaker en meer gaan delen, maar dit is een mooi moment om er mee te beginnen.

Waarom is het belangrijk om goed voor je hersenen te zorgen?

Alles wat wij doen in ons leven, iedere dag, iedere uur en zelfs iedere seconde. Of we nu wakker zijn of slapen, alles hebben we te danken aan onze hersenen. Ze hebben de controle over hele belangrijke functies:

 • Controle van vitale functies:
  lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag, ademhaling, slapen, eten, enz.
 • Ontvangen, verwerken, integreren en interpreteren van alle informatie die wij via onze zintuigen ontvangen:
  Zicht, horen, proeven, voelen, ruiken.
 • Controle van bewegingen en onze houding:
  wandelen, hardlopen, praten, staan.
 • Het is verantwoordelijk voor onze emoties en gedrag.
 • Het stelt ons in staat om te denken, redeneren, voelen, zijn, enz.
 • Controle van superieure cognitieve of hersenfuncties:
  Geheugen, leren, waarneming, uitvoerende functies, enz.

Om al deze redenen is het zo extreem belangrijk dat we goed voor onze hersenen zorgen. Vaak, als er iets gebeurd in je leven: je raakt ernstig ziek, je krijgt een ongeluk, je krijgt een burn-out, noem het maar op, kom je tot het inzicht dat je beter voor je zelf en je lichaam moet gaan zorgen. Maar het is veel belangrijker en beter om standaard goed voor jezelf en je lichaam te zorgen. Je lichaam en dus ook je hersenen, werken elke dag heel hard voor jou. Des te belangrijker om goed voor hun te zorgen. 

Zelf was ik, ook voor het ongeluk al bezig met leefstijl en voeding. Maar door het ongeluk ben ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed voor mijn hersenen en lichaam zorgde. Daarom wil ik jullie graag 3 basis tips geven om zo goed mogelijk voor je hersenen te zorgen door kleine veranderingen of toevoegingen aan je dag. 


TIPS!

 1. Water drinken 
 2. Wandelen 
 3. Schermtijd verminderen 

1. Water drinken 

Waarom is water drinken zo belangrijk voor je hersenen?

Water zorgt ervoor dat onder andere je organen gehydrateerd blijven. En aangezien je hersenen een van de 3 (hart, longen, hersenen) belangrijkste organen zijn van ons lichaam, moet je daar heel erg goed voor zorgen. 

Volgens meerdere onderzoeken is er een relatie tussen uitdroging en een gebrek aan concentratie of geheugenverlies.  Water is essentieel voor ons lichaam, maar het is ook goed voor de geestelijke ontwikkeling. Het is een feit dat je je hersencapaciteit kunt verbeteren door iedere dag water te drinken. Dat wil niet zeggen dat water ons slimmer maakt, maar dat het ons helpt om het maximale uit onze mentale prestatie te halen.

Drink elke dag 2 liter water!

Dit is zo onwijs belangrijk voor je hersenen. Het is de brandstof om onze cellen naar de juiste plek te transporteren. Maar ook om alle afvalstoffen weer af te voeren. 

Per dag verlies je ongeveer zo’n twee liter aan vocht via je plas, ademen, ontlasting en zweet. Daarom is het ook zo belangrijk om dat te blijven aanvullen anders raak je uitgedroogd.

In dit artikel ga ik er dieper op in en geef ik tips om voldoende water te drinken

 

2. Wandelen

Naast dat bewegen goed is voor de algemene gezondheid, is het ook extreem goed en belangrijk voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. 

Dus voor iedereen is dit fantastisch om te doen! 

 • Voor dat je aan je dag gaat beginnen even een rondje maken om zo productief mogelijk te kunnen starten.
 • Gedurende de dag, om je even van je werk af te wenden en weer op te laden, om daarna weer met nieuwe energie verder te gaan. 
 • Het einde van de dag wanneer je het gevoel hebt dat je nog zoveel moet en je een beetje een gestresst gevoel hebt. Ga er op uit! Maak een ommetje en je voelt je daarna minder gehaast. 

Download de Ommetje-app. Dit is een app van de hersenstichting. Dit zou echt iedereen op zijn telefoon moeten hebben en er elke dag mee aan de slag gaan. Met een wandeling van 20 minuten maak je je hersenen al blij. Dus in plaats van 20 minuten doelloos op je social media scrollen (want daar zit je al snel aan), start de Ommetje-app en maak een Ommetje! 

 

In dit artikel ga ik dieper in op wandelen en de gezondheid van je hersenen

 

3. Schermtijd verminderen

Schermtijd.. Er is zoveel over te zeggen. Veel mensen zitten voor het werk al de hele dag op een scherm te kijken. Maar ik ga hier dieper in op de schermtijd van je telefoon. Natuurlijk is het soms lekker om een beetje te scrollen op social media maar het is voor vele een echte verslaving.

Gemiddeld zit je zo’n 5 uur(!) per dag op je telefoon. Scrollen door je Instagram en Facebook, filmpjes kijken op Youtube, gesprekken onderhouden via Whatsapp en ga zo maar door. Het lijkt nog redelijk weinig, 5 uur. Maar als je bedenkt wat je allemaal kunt doen in 5 uur dan worden je ogen wel geopend. 5 uur per dag, is 35 uur per week eigenlijk weggegooide tijd. 

Dingen die je kunt doen in plaats van op je telefoon zitten waar je hersenen blij van worden:

 • Creatief bezig zijn oa; een nieuw recept koken, tekenen, kalligrafie leren, schilderen, een moestuintje aanleggen en fotograferen
  Grote delen van het brein worden aan het werk gezet als het gaat om creatieve processen. Deze activiteiten in de hersenen houden het brein gezond. Zo wordt de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd kleiner. Het vermindert stress en angst en daarnaast verbetert het je stemming.
 • Bewegen; wandelen, intensief sporten, fietsen, noem maar op.
  hierboven heb ik al uitgelegd waarom het goed is voor je hersenen om te wandelen maar dat is natuurlijk met alle beweging! Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress.
 • Puzzelen; alle soorten puzzels van sudoku tot woordzoekers.
  Naast het fit houden van je brein, helpt puzzelen ook je geheugen te trainen. Het belangrijkste aan puzzelen is dat je jezelf blijft uitdagen. Omdat je puzzels in verschillende niveaus kunt maken, kun je altijd een niveautje hoger gaan.
 • Lezen & schrijven.
  Het houdt onze hersenen gezond en fit, ook naar mate de jaren verstrijken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig hersenactiverende activiteiten als deze uitoefenen, een kleinere kans hebben om aan geheugenverlies te lijden.

 

Schermtijd in de avond

Naast het feit dat schermtijd slecht is voor je hersenen komt ook nog dat het voor het slapen gaan SUPER slecht is om op je telefoon te zitten. Door het licht van je scherm raken je hersenen het dag/nacht ritme kwijt. Want door het licht denken je hersenen dat het nog geen bedtijd is. Maar daarnaast, scroll je vaak net iets te lang door waardoor je later slaapt, en het dus langer duurt voordat je in slaapt valt. En slaap is oh zo belangrijk voor je hersenen. 

Leg daarom voor het slapen, minimaal 1u van te voren je telefoon weg. Zet je meldingen uit, vermijd social media apps en ontspan je hersenen.

Je hersenen laten ontspannen voor het slapen gaan:

 • Vermijd beeldschermen, dus ook laptop/tv
 • Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed 
 • Doe een meditatie of ademhalingsoefening 
 • Maak een to do list voor de dag erna, zodat je dat niet in bed gaat doen en dus wakker ligt.
 • Lees een boek in plaats van scrollen op je telefoon. 

Zelf heb ik heel erg veel last van mijn hoofd als ik teveel en te lang op mijn telefoon zit. Waar ik voor het ongeluk echt uren op mijn telefoon kon zitten, krijg ik nu na ongeveer 15/20min al pijn aan mijn ogen en beginnende hoofdpijn. Wanneer ik niet luister naar de signalen die mijn lichaam me geeft, raak ik overprikkeld. Wat er voor zorgt dat ik niet meer in slaap kan komen of de hele dag last heb van hoofdpijn, slecht zien en een wazig gevoel in mijn hoofd.

Door het hersenletsel merk ik de signalen die mijn lichaam geeft heel duidelijk. Maar mensen zonder hersenletsel kunnen daar heel goed en makkelijk doorheen gaan. Bouw daarom voor jezelf een soort van veiligheid in. Zet je wekker als je op social media wilt scrollen op 15 minuten, kies bewust voor andere activiteiten dan op je telefoon zitten, plan deze in als dat nodig is en geef je hersenen de mogelijkheid om te ontspannen. 

Wees lief voor je brein. Je hebt het nog heel lang nodig! 


Reactie plaatsen

Reacties

Anita Timmer
2 jaar geleden

Heel belangrijke info allemaal... vind het alleen jammer dat de artsen er ook niet aan mee werken ... en is het van zoek het maar uit leer er maar mee leven ...
Top gedaan Lisanne 😘👍