Wandelen

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 14:00

Naast dat bewegen goed is voor de algemene gezondheid, is het ook extreem goed en belangrijk voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.

Wanneer je voldoende beweegt, raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt het voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler. 

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. 

Dus voor iedereen is dit fantastisch om te doen! 

  • Voor dat je aan je dag gaat beginnen even een rondje maken om zo productief mogelijk te kunnen starten.
  • Gedurende de dag, om je even van je werk af te wenden en weer op te laden, om daarna weer met nieuwe energie verder te gaan. 
  • Het einde van de dag wanneer je het gevoel hebt dat je nog zoveel moet en je een beetje een gestresst gevoel hebt. Ga er op uit! Maak een ommetje en je voelt je daarna minder gehaast.


20 minuten wandelen per dag kan een MEGA verschil maken! Maar waarom 20 minuten?

Tijdens het wandelen komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Dit zijn allemaal neurotransmitters. Neurotransmitters  zijn stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen goed  met elkaar communiceren. 

  • Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke feel good drug genoemd. 
  • Serotonine, ook wel het gelukshormoon, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. 
  • Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij.


Al na twintig tot dertig minuten bewegen komen deze feel good stofjes vrij. Daarom kan een wandeling van minimaal 20 minuten al een verschil maken in hoe jij je voelt! 


Ommetje app

Het is erg moeilijk om de deur uit te gaan als je eigenlijk geen zin hebt, het slecht weer is, je net lekker op de bank ligt of heel diep in je werk zit. Maar er is een fantastisch hulpmiddel, waar heel veel mensen het bestaan nog niet van weten. En dat is de Ommetje-app. 

Deze app is een onderdeel van de Hersenstichting. De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. 

Andere voordelen:

  • Je krijgt een melding, op een tijd die jij fijn vindt. Hierdoor wordt je er aan herinnert dat het goed is om een Ommetje te maken.
  • Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. Ook al ben je niet fysiek samen, door de Ommetje-app heb je toch het idee dat je samen wandelt. 
  • Je kunt door het wandelen speciale badges verdienen, die je kunt zien als een beloning voor het lopen. En daar worden je hersenen erg blij van! Beloningen maken het leuker om te doen, en daardoor zul je het ook vaker gaan doen!
  • Je kunt met de app precies bijhouden, hoe je hebt gelopen, hoe ver je hebt gelopen en hoe lang je hier over gedaan hebt. Na afloop kun je ook de route bekijken die je hebt gelopen.


Door deze app wordt wandelen leuker én makkelijker. Ik raad dit echt iedereen aan! Download de app en ga er elke dag even uit voor een Ommetje. Daar wordt jij zelf en je hersenen enorm blij van! 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.