Water drinken 💦💦

Gepubliceerd op 20 maart 2022 om 14:00

Oké, laten we eerst beginnen met wat algemene informatie over water drinken.

Iedere dag voldoende water drinken zorgt ervoor dat alle organen, cellen en spieren worden gehydrateerd. Ons lichaam bestaat voor bijna 70% uit water. We hebben water nodig om voedingsstoffen naar de juiste cellen te transporten en ook om afvalstoffen weer af te voeren. Dat geeft dus al aan hoe belangrijk het is, voor ons hele lichaam, om voldoende drinken. 

Maar waarom is het dan ook zo belangrijk voor je hersenen?

Zoals ik hierboven al beschreef, zorgt water ervoor dat onder andere je organen gehydrateerd blijven. En aangezien je hersenen een van de 3 (hart, longen, hersenen) belangrijkste organen zijn van ons lichaam, moet je daar heel erg goed voor zorgen. 

 

Volgens meerdere onderzoeken is er een relatie tussen uitdroging en een gebrek aan concentratie of geheugenverlies.  Water is essentieel voor ons lichaam, maar het is ook goed voor de geestelijke ontwikkeling. Het is een feit dat je je hersencapaciteit kunt verbeteren door iedere dag water te drinken. Dat wil niet zeggen dat water ons slimmer maakt, maar dat het ons helpt om het maximale uit onze mentale prestatie te halen.


TIPS

1. Drink als je opstaat een groot glas (lauw)warm water

Doe dit vóór je kopje koffie en je ontbijt.

 • Omdat een glas water op de nuchtere maag je spijsvertering een boost geeft, heeft dat weer een positief effect op je stoelgang. Het is ook het beste middel om nierstenen te voorkomen. Door water te drinken verdun je namelijk de stoffen in de urine die niersteken kunnen veroorzaken.
 • In de nacht verlies je veel vocht. Als je in de ochtend wakker wordt is je lichaam licht gedehydreerd. Als je dus een glas water drinkt zodra je opstaat, wordt het vocht weer aangevuld. Je zult merken dat je je direct wat fitter en energieker voelt
 • Het drinken van water in de ochtend je metabolisme met dertig procent verhogen. Als je op een lege maag een glas water drinkt, krijgt je spijsvertering de beste start.
 • Door je dag te beginnen met voldoende water, zal je minder last hebben van concentratieproblemen en minder snel vermoeid zijn.
 • Een belangrijke oorzaak van hoofdpijn is uitdroging. Als je elke ochtend opstaat met een glas water kan je het een hoofdpijnaanval schelen. Al is natuurlijk wel belangrijk om de hele dag door voldoende te drinken.

2. Drink 2 liter water per dag

 • Koffie en thee tellen ook mee. Let hierbij wel op: zonder toevoegingen! Geen suikers, geen cappuccino of latte macchiato’s.
  Kies voor biologische varianten thee: kruidenthee en groene thee zijn goede opties.
 • Je verliest gedurende de dag zo’n twee liter aan vocht via je plas, ademen, ontlasting en zweet. Daarom is het ook zo belangrijk om dat te blijven aanvullen.
 • Je moet wennen aan meer drinken, en dus ook je hersenen. Als je dit nog niet doet zit het nog niet in je systeem. Zet wekkers in je telefoon die je helpen herinneren om water te drinken of zorg er voor dat je een fles meeneemt als je de deur uit gaat. Zit je de hele dag op kantoor? Zet de fles dan op je bureau, zodat je er aan herinnert wordt om te drinken.

3. Voorkom dorst

 • We moeten niet wachten tot we dorst hebben om water te drinken, want op dat moment zijn we al uitgedroogd. Als dit vaak gebeurt, worden de hersenen zwakker.
 • Een droge mond, hoofdpijn of problemen met concentratie zijn slechts een paar van de symptomen die ons waarschuwen dat er een tekort is aan water in ons lichaam en geest. We voelen ons niet goed, we zijn duizelig en gedesoriënteerd.

4. Voeg smaakmakers toe

Veel water drinken kan sommige mensen tegen gaan staan. Voeg daarom smaakmakers toe! Daarmee bedoel ik geen siroop of andere gekke suiker bommetjes, maar natuurlijke smaakmakers zoals groenten en fruit. Naast dat het een lekkere, afwisselende smaak geeft aan je water, heeft het ook nog vele andere voordelen: 

 • Citroen:
  Omdat citroen rijk is aan vitamine C en antioxidanten, heeft het een goede invloed op je spijsvertering. Het helpt de lever om giftige stoffen op te lossen en geeft een boost aan ‘verstopte darmen’. Met andere woorden: je gaat er beter van poepen, waardoor je gifstoffen sneller afvoert.
 • Komkommer:
  Bijna iedereen heeft het wel in huis. Zo makkelijk, maar zo gezond! Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever. En omdat ze zo veel water bevatten, zorgen ze er ook nog eens voor dat je vaker moet plassen, waardoor je dus weer gifstoffen uitplast.
 • Gember:
  Gember is echt een natuurlijk wondermiddeltje. Zo remt gember ontstekingen, menstruatie- en andere pijn en reuma. Daarbij komt ook nog eens dat je door gember andere voedingsstoffen beter opneemt. Je zal merken dat je minder honger krijgt. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Hij zorgt ervoor dat je geen pieken en dalen krijgt.
 • Munt:
  Door de scherpe geur van munt zal je zien dat je minder snel naar dat ene koekje of snoepje grijpt. Het stilt namelijk de honger. Daarbij helpt het ook nog eens om je verteringsstelsel weer goed op gang te krijgen. Als je soms moeite hebt met de grote boodschap is munt echt een uitkomst. 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.