RØSTIG

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 om 17:00

Al een paar maanden zag ik foto’s en filmpjes van RØSTIG voorbij komen. Dit is een Glamping midden in de natuur met 3x per dag workshops en sessies zoals yoga en zelfontwikkeling. Maar ik durfde er nog niet misschien aan te denken dat ik dat zou kunnen of zou gaan doen...


Door het ongeluk heb ik een angststoornis opgelopen. Hierdoor durfde ik niet meer alleen te zijn en daarbij kreeg ik dan enorme paniekaanvallen. Dat alleen zijn hebben we stap voor stap moeten opbouwen. Eerst was er altijd ‘oppas’ in huis als Rick even weg moest. Daarna zijn we het gaan uitbouwen van 15min > 1u > 3u > 1 dag > 1 nacht etc. 

Dit ging absoluut niet zonder slag of stoot en daar zijn we dus al 2 jaar aan het werken. Tegenwoordig kan ik best wel goed alleen zijn en ook als Rick een weekend weg is blijf ik de nachten alleen. Het is niet fijn, maar het lukt wel. Nu is het ook fijn dat Lola er is. Daarvoor voel ik me toch minder alleen en kan ik tegen de kat aanpraten haha. Ook heb ik altijd mensen achter de hand. M’n ouders staan altijd stand-by en bijvoorbeeld de buren weten ook altijd wanneer ik een weekend alleen ben zodat, mocht er iets gebeuren, er ook snel iemand bij kan zijn. 


Toen ik 2 maanden terug een mini retreat van Hartje Yin & Co deed in Nijmegen. Wat draaide om: Wie je bent, wat je wilt, ontwikkeling op persoonlijk vlak of een keerpunt in je leven. En ik me daarna best wel goed voelde, begon ik me te beseffen dat ik zulke dingen heel fijn vind om te doen. En toen ik daarna ging te zoeken naar andere retreats in combinatie met yoga, kwam ik ook meerdaagse retreats tegen. Toen ik besefte dat ik aan het kijken was naar ‘meerdaagse’ uitjes, en daar geen paniekaanval van kreeg, dacht ik… nou dan kan ik eigenlijk ook wel naar RØSTIG.

En dus boekte ik, na lang wikken en wegen, een verblijf bij RØSTIG. 


10/11/12 augustus 2022 was het zover. Ik vond het dóód eng. Rick bracht me er naartoe, de plek van RØSTIG is aan de oevers van de prachtige Linge, de langste rivier van Nederland. De locatie is Kedichem, in de buurt van Utrecht. En het was echt waanzinnig. 

Door de bossen rondom de Linge stonden verschillende tipi’s. Zo had je 1 persoonstipi’s, die stonden met 3 bij elkaar. Maar je had ook 2 en 3 persoonstipi’s. Ik had een 2 persoons geboekt, omdat ik dan echt een plekje voor mezelf zou hebben. En dit was een hele goede keus. Dankzij Marceliene, van team RØSTIG kreeg ik tipi ø6 en dat was echt dé perfecte plek voor me.

Ik verwijderde alle social media apps van de telefoon, zette het mobiele netwerk van Whatsapp uit en zou alleen maar sms’en met Rick en mama. Ohja en veeeeel foto’s maken want ik wilde natuurlijk alles delen en kunnen nagenieten.


DAG 1

Bij aankomst checkte Marceliene me in, en legde alles uit. Rick was hier nog bij, we vertelde haar ook even in het kort de situatie, omdat dat toch een fijner gevoel gaf, mocht er wat gebeuren. Marceliene vertelde me dat ze er ook tot vrijdag zou zijn en dat was een van de fijnste dingen die RØSTIG me heeft gebracht. Na de uitleg was het zover en gingen we naar mijn TIPIIIIII! Rick mocht ook mee om de spullen er neer te zetten en het terrein even mee te ontdekken. Dit vond ik super fijn, want zo zou hij weten hoe het daar is. Want de fijne sfeer en hoe prachtig het daar is, is toch moeilijker navertellen dan als je het zelf gezien hebt. 

De tipi was fantastisch! Hartstikke ruim en genoeg ruimte om gewoon rechtop te staan en lopen. Er stonden 2 heerlijke boxsprings in én er lag een stekkerdoos zodat je gewoon lekker elektriciteit had en alles kon opladen en gebruiken.

Nadat Rick naar huis ging, ruimde ik de spullen een beetje op en besloot nog lekker even van de zon te genieten. Ik trok mijn bikini aan en ging heerlijk aan het water liggen met m’n ereader. Toen ik er genoeg van had ik ging ik lekker terug naar de tipi, chillde in de hangmat en begon daarna aan het eten. 

Er waren verschillende opties voor het eten. Zo kon je er voor kiezen om op de aankomstdag Indiaas te bestellen, er waren maaltijdpakketten die je zelf op het vuur kon klaarmaken, kant en klaar maaltijden die je alleen even hoefde op te warmen én je kon natuurlijk ook zelf boodschapjes meenemen en zelf koken.

 

Ik besloot voor de laatste optie te gaan. Het leek me leuk om zelf een vuurtje te maken in de kachel bij de tipi en daar op te koken. Van te voren had ik bedacht welke gerechten ik wilde maken en nam de boodschappen mee in een koelbox. Overigens was er in de gezamenlijke woonkamer ook een koelkast beschikbaar waar je ook nog producten in kon bewaren. Van RØSTIG kreeg je een kratje met kookspullen, glazen, mokken, borden, kommetjes en bestek. Alles wat je nodig had zat daar in. 

Ik maakte een lekker eenpansgerecht met onder andere rijst, tonijn en groene asperges. Dat recept zal ik snel met jullie delen. Ideaal voor een snelle maaltijd thuis of bijvoorbeeld op de camping!

Na het eten deed ik de afwas bij het gebouw vooraan de Glamping. Hier waren hele fijne en vooral schone douches, wc, wasbakken, spiegels en een plekje voor de afwas. 

Toen maakte ik me klaar voor de avondsessie. Dit was een yin yoga les gegeven door Marceliene. Vanaf de Glamping kon je met een trekvlot naar de overkant van het water, en daar, aan de andere kant van het water stond de ‘Shala’. De Shala is de plek waar de sessies en workshops worden gegeven en het zag er echt waanzinnig uit. De vloer was bedekt met allemaal verschillende vloerkleden, er hingen lampjes en er was een kast met alle benodigdheden zoals yogamatjes, bolsters en kussentjes. 

Na de les zaten we met diegene die wilde nog met een kopje thee bij een kampvuurtje, en realiseerde ik me dat ik écht aan het genieten was. 

 


DAG 2

Na een redelijke nacht, slapen is en blijft lastig en al helemaal ergens anders dus het viel niet tegen. Werd er om 8:15 de gong geslagen omdat om 8:30 de eerste sessie begon. Dit was een morning flow yogasessie. Ik besloot deze niet mee te doen omdat alle andere vormen van yoga dan yin voor mijn hoofd niet heel fijn zijn. 

Ook had ik me al ingeschreven voor de middag en avondsessie dus goed is goed. 

Ik maakte me weer klaar om naar het water te gaan, lag hier lekker in de zon, las in m’n boek en at de leftovers van gister als lunch. Aangezien ik niet zo van het vroege eten ben had ik me niet aangemeld voor het ontbijt, maar voor €10,- kon je elke ochtend tot 11u ontbijten. Dit was een heerlijk ontbijtbuffetje met ook veel glutenvrije (wel even doorgeven) en vegan opties.

Om 14:30 nam ik deel aan een workshop TRE.

TRE® (Tension & Trauma Releasing Exercises) is een methode die helpt diepliggende spierspanning, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma, los te laten. Door middel van een natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd en zal er weer ruimte komen voor herstel en veerkracht.  

Deze workshop werd gegeven door Karlijne Albers. Van www.wanderfeel.nl haar praktijk zit in Breda. En mocht je daar in de buurt wonen en geïnteresseerd zijn in TRE of er meer over willen weten, neem dan absoluut contact met haar op! Dat kan ik iedereen aanraden!

Ik had al een keer eerder een TRE sessie gehad, bij Yin&Co en dat had een super goed effect. De reactie was heel heftig. Mijn hele lichaam begon te trillen en er kwamen super veel emoties en tranen vrij. Hierna voelde ik me echt veel beter en had ik het gevoel dat alles in mijn lichaam weer vrij kon stromen.

Ik keek er dus enorm naar uit om dat weer te gaan doen. 

Dat liep helaas niet zoals gehoopt. Door het mooie weer was het heel druk op en aan het water met bootjes, gelach, geschreeuw en spelende kinderen. Door mijn letsel komen geluiden veel harder binnen dan normaal en daardoor kon ik me moeilijk focussen op mezelf en mijn lichaam. Hierdoor merkte dat mijn lichaam wel wílde trillen maar het kwam er niet uit door de prikkels van omgevingsfactoren.

Wat resulteerde in een paniekaanval en het gevoel van falen. Ik probeerde het op te houden maar toen ik na de les met de Karlijne begon te praten kwam alles eruit. Zij ging samen met mij even zitten en nam echt de tijd voor me, terwijl de nieuwe groep al weer stond te wachten. Door met haar te praten liet ze me inzien dat het helemaal niet zo gek was dat het niet lukte. Terwijl ik bij RØSTIG was zat er onbewust spanning in mijn lijf omdat ik iets aan het doen was (2 nachtjes alleen weg) wat toch een MEGA uitdaging is. En de prikkels van buitenaf maakte het moeilijk om me te concentreren. 

Karlijn liet me dit allemaal inzien en drukte me ook op het hart dat ik absoluut niet het gevoel mag hebben dat ik gefaald heb. Omdat ik elke dag zo hard werk aan traumaverwerking, rouw, herstel en soms zelfs overleven. Daar moet ik juist trots op zijn.

Nadat ik ook nog even in tranen belde met Rick, besloot ik de rest van de middag echt ‘RØST’ te nemen en niks te moeten. Ik lag in mn hangmat vanuit waar ik schreef in mijn boekje over mijn gevoel en de ervaring. Ik liet het verdriet toe en dat ging gepaard met enorm veel vermoeidheid, waardoor ik ook nog even lekker in bed ben gaan liggen en wat heb geslapen. 

Hierna voelde ik me echt weer wat beter en was ik trots dat ik voor mezelf heb gekozen. Zo kon ik weer met frisse moed aan de slag: vuurtje maken, koken en eten. Dit keer maakte ik een vegan Mexicaans eenpansgerecht. Loved it! Zal het recept snel met jullie delen! 

In de avond deed ik mee aan een meditatie sessie en heb daarna nog lekker bij de tipi gezeten. Kacheltje aan en een goed boek over keuzes maken. Hier zal ik later ook wat meer over delen in een andere blog. Nadat ik me klaar had gemaakt voor bed, besloot ik toch nog even naar het strandje te gaan. Het was volle maan en op de een of andere manier voel ik dan altijd een hele krachtige energie. Oké dit klinkt misschien wat zweverig maar ik ben er nogal gevoelig voor. Ik besloot op het strand een meditatie te doen en genoot van een warme golden milk. 

 


DAG 3

OMG, dit was alweer mijn laatste dag… ik had me voor vandaag wel opgegeven voor het ontbijt. En begon de dag met lactose vrije yoghurt, glutenvrije granola en aardbeien. Dit topte ik nog af met mijn ultieme Guilty pleasure qua broodbeleg: een glutenvrije boterham met vegan boter en pure hagelslag. 

Ik kon tot 12u uitchecken en papa zou me om 12u op komen halen. Dus ik besloot om nog wat van mijn ochtend te maken. Ik ruimde de tipi vast een heel eind op en pakte de meeste van de spullen vast in. Hierna besloot ik iets te gaan doen, wat ik ook niet voor mogelijk had gehouden om dat te doen, maar waar ik stiekem wel heel erg naar uitkeek. Ik ben alleen gaan kanoën! En oh het was zo leuk. Een beetje zwaar was het wel, maar de rust op het water was zo heerlijk dat ik er echt intens van genoten heb. En wederom super trots dat ik het gedaan heb. Gods ik spat nog uit elkaar van trots als ik nog ff doorga. 


RØSTIG & TIPS 

En toen was het zover. Het zat erop. ME SO SAD!!. Waar ik van te voren niet eens durfde te denken aan 2 nachten alleen op pad zijn, en stiekem dacht dat ik Rick zou moeten bellen om me tussentijds op te halen, was gelukkig niets minder waar. 

Ik heb van alles genoten en ik durf oprecht te zeggen dat ik hier sterker uitgekomen ben. Het idee van 2 nachten wegzijn bezorgde me nachtmerries en nu het erop zit had ik graag langer willen blijven. Volgend jaar ga ik zéker weer, maar dan van maandag tot vrijdag. Ik kijk er nu al naar uit! :) 


Hierbij nog wat fijne tips en weetjes over hoe ik RØSTIG heb ervaren en wat handig is om te weten :

 • Ik koos ervoor om in m’n eentje te gaan, om meer tot mezelf te komen en een angst te overwinnen en dat is me echt heel erg goed bevallen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met je vriend/ vriendin/ partner/ vader/ moeder / broer/ zus/ of met wie dan ook, te gaan. Naast de 1 en 2 persoonstenten hebben ze ook mooie 3 persoonstenten.
 • Mocht je alleen gaan, overweeg dan of je in een 1 persoonstipi óf reguliere tipi wilt zitten. De 1 persoonstipi’s staan in een groepje van 3 bij elkaar, en je deelt dus ook de buitenplaats, vuurschaal etc. Ik sprak wat meiden die de 1 persoonstipi hadden geboekt en daar toch wel spijt van hadden omdat ze niet echt privé plek hadden. De 1 persoonstipi’s zijn goedkoper, maar de rust, ruimte en de privacy die je krijgt bij een reguliere tipi was het extra geld meer dan waard.
 • Je kunt het helemaal invullen zoals jij zelf wilt. Wil je niet mee doen aan de sessies? Dan doe je dat lekker niet. Wil je graag alleen zijn en niet met andere rond het kampvuur zitten? Dan maak je zelf een vuurtje bij je tipi. Alles is goed en niks moet. Iedereen is gelijkgestemd en iedereen zal het begrijpen als jij geen zin hebt om te praten. En als je dat wel hebt maak je misschien wel hele mooie, nieuwe connecties.
 • Neem je melkopschuimer mee als je net als ik niet zonder Matcha Lattes en Golden Milks kunt. Of als je natuurlijk fan bent van een lekkere cappuccino. 
 • Zorg dat je iets van tissues, keukenrol of wc-papier bij je hebt. Elke ervaren campingganger is nu waarschijnlijk aan het lachen en denkt: “Uh ja DUH Lies!”. Maar ik had dat dus niet bij me en dat is toch erg handig om in je tent te hebben als je bijvoorbeeld knoeit, en niet eerst naar de wc’s wilt lopen. Overigens is er in het sanitair gebouw gewoon wc papier. Maar bijvoorbeeld ook handzeep, afwasmiddel en afwasborstels.
 • Je kunt 24/7 koffie en thee pakken, dit zit overigens bij de prijs in!
 • Je kunt in de gezamenlijke woonkamer ook snacks, blikjes fris, bier & wijn pakken. Dit vul je in op een lijst en reken je bij de checkout af. 
 • Een absolute aanrader is een koelbox meenemen. Hierdoor had ik zelf allemaal eten en drinken bij me. Van snacks zoals koekjes en marshmallows tot groenten,  fruit en havermelk voor m'n matcha lattes en golden milks. 
 • De kano’s zitten bij de prijs inbegrepen en kun je dus altijd pakken! Ook is er een mogelijkheid om elektrische motorbootjes of supboards te huren.
 • Er is ook een mini Wellness, deze bestaat uit een hottub en een ijsbad. Ik heb hier zelf geen gebruik van gemaakt maar dat dat lag meer aan tijdgebrek dan aan wat anders. Het zag er echt heerlijk uit! 
 • Je kunt er voor kiezen om een schildersezel en schilderspullen in je tipi te laten zetten. 
 • Zorg voor warme kleding, ook tijdens een hittegolf koelt het in de avond af en is het fijn om een lekkere trui of vest aan te kunnen trekken. 
 • Zorg dat je DEET / anitmuggen spul / afterbite genoeg bij je hebt. Aan muggen geen gebrek. 
 • Aanmaakhoutjes, hout, aanmaakblokjes, lucifers etc ligt allemaal bij je tent. Je kunt altijd nog hout bijkopen en evt zelf hout hakken! 
 • Neem iets van een statief mee om je telefoon/camera in te zetten als je mooie foto’s wilt maken. Ik heb deze aangeschaft en ben er heel blij mee, die gaat zeker vaker mee er op uit: STATIEF CAMERA/ TELEFOON/ GOPRO 
 • Zet je telefoon uit. Of net zoals ik, verwijder je social media apps en zet je mobiele data voor Whatsapp uit. Zo kun je je telefoon wel nog gebruiken om foto's te maken. Dit geeft zoveel rust. Ik ga dit thuis ook vaker toepassen. 

 

Nou ik denk dat dit het wel een heel eind was. Goh wat een lang bericht is het geworden. maar het was ook een mega ervaring en ik zou het jullie allemaal gunnen! RØSTIG is er nog tot eind oktober. Maar ze zijn al weer druk bezig met het organiseren van volgend jaar. 

 

Neem een kijkje op hun site: www.rstig.nl

Volg ze op Instagram: RØSTIG Instagram

 

Mocht je nog vragen hebben? Let me know!

Reactie plaatsen

Reacties

Monique van Deelen
2 jaar geleden

Hoi Lisanne, wat leuk om te lezen dat het goed met je gaat, wat een superrrr ervaring.
Het heeft mijzelf zelfs aan het denken gezet om dit ook eens zelf te gaan doen.
Lijkt me doodeng ( ik ga nooit ergens alleen heen) maar ook een mooie ervaring.
Gr Monique
Oja ik zie weer uit naar jou recepten

Will Peters
2 jaar geleden

Wat een mooi verslag van je 2 nachten naar R ØSTIG, knap gedaan daar en hele goede tips.
Je bent een topper! Love you! ❤️