BRAIN TIPS - Planning

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 13:00

Wanneer je hersenletsel hebt is het leven niet meer zo makkelijk als voorheen. Alles moet je plannen en de hele dag doorgaan zoals je hiervoor altijd deed is geen optie meer. Super confronterend dat je niet meer kunt leven zoals je gedaan hebt. En bovenal heel erg moeilijk om te vinden wat voor jou werkt. 

Zelf heb ik er echt maanden over gedaan om de juiste balans te vinden. Al weet ik zeker dat ik die nog steeds niet helemaal heb gevonden want elke dag is anders. Ook is het voor iedereen met hersenletsel anders wat juist wel of niet fijn is. 

Toch wil ik graag wat handvaten met jullie delen. Tips voor een goede basis, die mij heel erg geholpen hebben. Ga rustig zitten en bedenk dat je dit niet allemaal in één keer hoeft te lezen want dat is moeilijk, ik weet het. Dit artikel heb ik ook in heel veel kleine stukjes per keer geschreven. Take your time, we komen er wel! 

Helaas is de batterij nu veel sneller leeg dan voorheen en dus is plannen erom belangrijk geworden. Het plannen van je dag en de taken is een van de eerste dingen die ik samen met de ergotherapeut heb gedaan na het ontslag uit het ziekenhuis. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Soms zijn er dagen bij dat ik de planning laat voor wat het is en denk dat ik het niet meer nodig heb, maar dan kom ik mezelf altijd weer tegen en word ik weer terug gefloten naar de basis: plannen.

  1. De juiste planner/ agenda 
  2. De inhoud 
  3. Pennen & stiften
  4. Bezoek 
  5. Let it go

1. De juiste planner/ agenda

Om zo goed mogelijk je dag te kunnen plannen is een fijne planner essentieel. Zelf vind ik planners met tijdsvakken heel erg fijn zodat je de dag zo duidelijk mogelijk kunt plannen. Ook extra schrijf ruimte en to do lijstjes werken voor mij heel erg goed. Naast dat ik een planner wil die  fijn  is gebruik, moet 'ie er ook nog fantastisch uit zien want dat is toch ook heel belangrijk?! :) 

 

Vorig jaar gebruikte ik de Structuur Junkie Planner https://structuurjunkie.nl/planners

Dit jaar de Succes Planner
https://www.succesplanner.com 

 

2. Inhoud

Duidelijkheid. Dat is echt enorm belangrijk. Als ik de planner open op de juiste week dan is het fijn om duidelijk te zien waar je aan toe bent.

Daarom werk ik graag met kleuren. De eerste maanden gebruikte ik daarvoor onderaan de pagina altijd een legenda, tegenwoordig zit het er zo ingebakken dat ik uit mijn hoofd weet welke kleuren wat betekenen. Ik kleur de tijden en de duur van een afspraak/activiteit in de juiste kleur zodat ik, zodra ik de planner open, gelijk weet wat me te wachten staat.

 

Blauw: Dit zijn alle afspraken die te maken hebben met gezondheid/revalidatie. Denk aan ziekenhuis afspraken, fysio, ergo en psycholoog.

Roze: Dit zijn bezoekjes of er op uitgaan. Zoals visite krijgen maar ook ergens op visite gaan of naar een winkel toe.

Groen: Rick = Groen. Zoals ik al zei, vind ik het fijn om te weten waar ik aan toe ben. Dus ook wanneer ik alleen thuis ben. Als Rick er niet is markeer ik dat groen, of ik zet het boven aan de pagina.

Geel: Naar bed toe overdag. Tegenwoordig slaap ik overdag altijd nog zo'n 1,5 uur. Dit plan ik na inspanning dus bijvoorbeeld na afspraken, uitjes, sport of bezoek.

Oranje:  Als ik nog niet precies weet wat ik wil gaan doen, dan kleur ik dat gedeelte oranje en dan kan ik op het moment zelf nog bepalen wat ik ga doen.

Paars: Relax. Minimaal 3 keer per dag trek ik me even terug om te relaxen. Ik ga dan mijn eigen plekje boven op de slaapkamer of als ik niet thuis ben, naar een zo rustig mogelijke plek. Om even bij te komen van alle prikkels en weer tot rust te komen met bijvoorbeeld een meditatie. 

 

Wat ook heel erg fijn is, is om te werken met een afvink systeem. Voor de activiteit zet ik een rondje, als ik dit dan gedaan heb kleur ik het rondje in. Doe ik dit niet, dan blijft het rondje open. Zo kun je duidelijk zien wat je wel hebt gedaan en wat niet. Dit is dan weer erg fijne informatie voor je volgende planning. Zo weet je sneller of iets juist wel of niet haalbaar is. Ook kun je dat dan terugkijken van de afgelopen weken/maanden en helpt dat bij een zo goed mogelijke planning. 

Ook is het fijn, dat zodra je overprikkeld bent, je in je agenda kunt terug kijken waar je het hebt laten liggen. Zelf heb ik dit als ik bijvoorbeeld een relaxmoment oversla. Dat bolletje vink ik dan niet af, en kom zo vaak tot de conclusie dat ik beter voor mezelf moet zorgen en me aan de relaxmomenten moet houden.

 

Verschillende kleuren in de agenda & afvink bolletjes systeem

 

3. Pennen & stiften

Om zo fijn mogelijk te werken en zo veel mogelijk frustratie te voorkomen (ik spreek uit ervaring) werk ik altijd met pennen en stiften van Pilot en dan wel de FriXion collectie. Dit zijn uitwisbare pennen en stiften en dat werkt echt mega fijn. Als er een keer onverwachts iets niet door gaat of toch verplaatst wordt, gum je het gewoon even uit en zet je het ergens anders neer. Zo blijft je agenda mooi en overzichtelijk. Een absolute aanrader voor iedereen die met fysieke planners.

Zoals hier boven staat omschreven werk ik graag met kleuren in de agenda. FriXion heeft dus ook heel veel stiften en pennen in alle kleuren. Hierdoor kun je dus alles goed uitgummen en blijft je agenda super duidelijk, wat uiteindelijk ook veel meer rust geeft. 

Soms komt het voor dat ik per ongeluk iets met een andere pen schrijf. Daarom zit er ook altijd een tipex roller in mijn etui. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn om zoveel mogelijk ellende te voorkomen!

Ik bestel zelf graag bij 24Papershop. Super fijne service en veel keus:

https://www.24papershop.com/catalogsearch/result/?q=Pilot+Frixion 

 

4. Bezoek

Op het eerste oog lijkt bezoek niet zoveel te maken te hebben met je planning, maar dat heeft het tóch wel. Bezoek is voor mij en vele andere een grote energie killer. Juist omdat ik het zo leuk vind en zo erg waardeer dat er mensen op bezoek komen, loop ik mezelf vaak enorm voorbij. 

Plan bezoek daarom altijd goed in. Plan het op dagen dat je geen andere grote verplichtingen hebt, zoals fysiotherapie of een ziekenhuis bezoek. Kijk daarna naar het juiste moment, het moment wanneer jij het fitste bent. Bijvoorbeeld in de ochtend of juist in de middag/avond. 

Ook is het heel belangrijk dat je aangeeft als het niet meer gaat. Dit vind ik zelf het aller moeilijkste. Zelfs bij vriendinnen lukt het me bijna niet om te zeggen dat we moeten stoppen of dat ik me even terug moet trekken. Daarom is die planning zó ontzettend belangrijk. Want als je na je bezoek nog iets anders intensiefs gepland hebt, op de dag zelf of zelfs de dag erna, en je geeft niet aan waar je grenzen zijn, dan snij je jezelf dus in de vingers. 

Wat enorm kan helpen is van te voren een tijdsduur afspreken. Zo kun je zeggen dat je maximaal 1 uur kunt afspreken. Wat ook nog fijn is, is vooraf, bijvoorbeeld via Whatsapp even laten weten dat je het fijn zou vinden als het bezoek met je mee denkt: 'Zou je na een half uurtje tegen me willen zeggen dat ik me heel even terug moet trekken'. Zo hoef je de confrontatie niet face to face aan te gaan, maar is de stap om even weg te gaan minder groot. 

Helaas is het voor andere heel moeilijk te begrijpen wanneer jij stuk loopt. Daarom is het juist zo belangrijk dat je dit zelf aangeeft. Communiceer dit dus van te voren en plan alles heel erg goed in voor jezelf. 

 

5. Let it go

Naast dat een planning super fijn is om op terug te vallen, is het ook goed om het zo nu en dan los te laten. Daarbij komt ook nog, dat het helemaal niet erg is als je een planning niet volgt of dat een dag anders loopt dan dat je gepland had. Zo gaat het nou eenmaal in het leven (zeg ik nu heel wijs maar heb er vaak toch nog wel moeite mee).

Wat  ook kan helpen is om wat ruimer te plannen. Het komt niet op een minuut. Stel je plant slapen in, plan dit dan een half uur langer dan normaal. Zo is het helemaal niet erg als jij toevallig een keer wat langer slaapt, en komt je planning ook niet in de war. 

Zelf merk ik dat ik in de avonden en weekenden mijn planner bijna niet gebruik. Mocht een weekend of avond nou bijvoorbeeld anders zijn dan normaal, of ik ben langer alleen thuis, dan vind ik het wel weer heel fijn om een avond of dag te plannen. Zo kijk ik wat ik fijn vind en gebruik ik mijn planner ook wanneer het mij het beste uit komt.


Wat werkt voor jou heel erg goed qua planning? Ik ben heel erg benieuwd! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.